Achtergrond peakshaving

Vaststellen piekafname door de leverancier

De energiemeter bij u op het bedrijf registreert elke meetperiode in zijn geheugen. Dit geheugen wordt door de energieleverancier uitgelezen. De hoogst geconstateerde waarde in de afrekenperiode wordt de piekafname. De piekafname wordt dus achteraf vastgesteld door de energieleverancier. Als de piekafname hoger is dan de vorige vastgestelde piekafname dan wordt dit de nieuwe piekafname. Deze automatisch vastgestelde piekafname kan dus alleen maar omhoog en gaat nooit naar beneden.

 

 

Werking peakshaver

De energieleverancier gebruikt de gasmeter (EVHI) of elektriciteits aansluiting om uw piekafname vast te stellen. De peakshaver wordt op de pulsuitgang van deze zelfde meter aangesloten en gebruikt dus dezelfde informatie als de energieleverancier.

Op basis van de informatie die van de hoofdmeter afkomt, wordt een prognose gemaakt over het verdere verloop van de afname gedurende deze meetperiode. Als uit deze prognose blijkt dat het verbruik de piekafname gaat overschrijden, worden dit gesignaleerd door middel van kontakten. Deze kontakten moeten op de installatie worden aangesloten zodat deze minder gaat verbruiken.

Dit proces moet volledig automatisch gaan omdat de meetperiodes klein zijn (voor gas 1 uur en voor elektriciteit 15 minuten).
Na het verstrijken van de ene meetperiode begint er natuurlijk een nieuwe meetperiode. U begint hier met een schone lei. Er is dan dus geen enkele beperking in de afname. Tot de prognose aangeeft dat u over uw piekafname dreigt heen te gaan.

 

Het Nexus peakshave systeem heet "Cap-Guard'.

Ons peakshaving systeem heeft veel gebruikers: hier vindt u een selectie

Voor informatie

010 288 74 15

 

Peakshaving met de NexBox en NexMaster

Gasmeter zonder EVHI

 

 

 

 

Wat doet een EVHI?

Een Elektronisch Volume Herleidings Instrument berekend op basis van gasflow, druk en temperatuur een genormaliseerde gasflow.